Josep Maria Folch i Torres, Els Pastorets (1916)

Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres es van estrenar al Coliseu Pompeia del barri de Gràcia fa gairebé un segle, l’any 1916. Va ser un encàrrec del Patronat de Nostra Senyora de Pompeia, l’entitat religiosa que gestionava la sala, que volia renovar l’obra que representaven fins llavors, de Frederic Soler, Pitarra. L’estrena d’Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús, no cal dir-ho, va ser un èxit, però li va costar el càrrec al frare Rupert Maria de Manresa: la nunciatura el va destituir acusant-lo de “fomentar les associacions mixtes i les representacions teatrals poc pietoses”, segons revela el llibre Barcelona, ciutat de teatres.

Avui, gràcies a les companyies d’aficionats, aquella obra renovadora i les versions precedents -a Catalunya els Pastorets es representen des del segle XVII- continuen ben vives, per a alguns convertides en un clàssic, per a d’altres, en una relíquia de museu i, per a la majoria del públic, en una tradició nadalenca irrenunciable.  
(…)

Laura Serra

Laura Serra, en un reportatge a l'Ara (20/12/2014) es preguntava com és que encara perdura la tradició dels Pastorets i, sobretot, perquè continua atrapant tant de públic. La resposta només pot venir de la seva adaptació: les ganes de fer una cosa plegats més que no pas un producte de voluntat catequística.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, compta que aquest Nadal es faran 222 representacions i es mobilitzaran 6.000 persones per a les funcions,  amb més de 60.000 espectadors.  Una eina de cohesió social brutal com no n'hem conegut d'altre dalt d'un teatre…

Pel que fa al frare caputxí Rupert Maria de Manresa, havia nascut a Manresa l'any 1869. El 1891 fou ordenat prevere. Dotat d'una gran intel·ligència, passà uns anys a Roma i ocupà importants càrrecs dins del seu orde. Amic personal de Fancesc Cambó, Sagarra el cita a les seves Memòries com un dels popularitzadors del franciscanisme a principis del s. XX. Morí a Gènova el 1939. (Notícia extreta de Josep Massot i Muntaner, Aproximació a la història religiosa de la Catalunya contemporània. BCN. 1973) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada