EL ROMANTICISME,
LLAVOR DE LA RENAIXENÇA
Durant la primera meitat del segle XIX situem una nova etapa de l'art que anomenem Romanticisme, on cal situar els orígens de la Renaixença a Catalunya. El Romanticisme va tenir el seu centre de naixement a Alemanya i Gran
Bretanya, i aviat es va estendre per tot Europa, generant un fenomen
d'abast mundial.
La raó, que al segle XVIII havia estat el nucli central de la Il·lustració, entrà en crisi, i es va tendir a valorar la intuïció subjectiva com a nou accés a la realitat.
A la base hi ha, d'una banda, un corrent de filosofia idealista que s'interessa per temes absoluts com ara l'infinit, la immensitat, el cosmos... tot allò que depassa la ment humana i s'acosta al sublim. I de l'altra la proclamació del protagonisme del jo, paral·lela a l'afirmació individual que s'estava fent des d'altres camps, com el liberalisme polític i econòmic.
Amb tot això, resulta lògic que la literatura romàntica valorés les dimensions irracionals de la persona, com ara:
-El sentiment. L'amor va esdevenir en aquest sentit l'epicentre de l'ideal de l'escriptor romàntic. No aconseguir-lo podia dur, fins i tot, a l'autodestrucció.
-El somni. Es potenciava la nocturnitat, el valor del presagi, la dimensió visionària, la imatge onírica, i es descrivia una línia que desembocà un segle més tard en el surrealisme.
-La imaginació. La creativitat i l'originalitat individuals van esdevenir valors conra la còpia del model i l'aplicació de cànons tancats. Com a conseqüència d'això es valorà l'exotisme, que es pot concretar en un desplaçament temporal -aquí pren importància la reivindicació de l'època medieval- o espacial -sobretot a Orient.
La reivindicació de l'esfera individual té la seva traducció cultural en la valoració dels pobles:
-Tot poble té una dignitat i un dret a la llibertat mitjançant la seva voluntat de ser.
El seu geni s'expressa per mitjà de la llengua i la cultura, la qual cosa despertava un gran interès per l'estudi de les llengües i per allò que constitueix el llegat popular d'una comunitat.
-Neix el folk, i es duen a terme estudis i reculls de romanços, contes, cançons i llegendes...
-Aquesta nova sensibilitat influí en els moviments nacionalistes que desembocaren en processos d'unificació (Itàlia, Alemanya...) o separació (Grècia, Irlanda...). En el cas de Catalunya és on cal parlar de la Renaixença cultural i literària que cristal·litzà políticament en l'autonomisme formulat a les Bases de Manresa (1892).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada